28 Mac 2013

PANAS! Mengapa Daim TAKUT SANGAT Anwar Jadi PM?

Posted by bong dom On Khamis, Mac 28, 2013 | No comments

Daim Zainuddin didakwa takut dengan kemungkinan Pakatan Rakyat akan mentadbir Putrajaya selepas pilihanraya ke-`13 kerana bekas Menteri Kewangan itu adalah antara kroni terbesar Umno yang akan hilang kekayaan yang mereka.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata Daim telah menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri apabila mengaut keuntungan dan kekayaan saham Bumiputera bernilai ratusan juta ringgit untuk diagihkan kepada kroni dan keluarganya.
Anwar mendakwa, beliau mempunyai rekod yang membuktikan salah guna kuasa Daim semasa memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan dari tahun 1984 hingga 1991.
“Daim itu bimbang dengan kekayaan yang diambil secara haram daripada negara. Apa yang saya tidak setuju ialah ekonomi negara itu digunakan untuk memperkayakan keluarga dan kroni.
“Daim sendiri tahu ratusan juta wang Bumiputera miskin diagihkan kepada kroni beliau.
“Saya tahu dan faham rekod yang ada kerana saya menggantikan tempatnya sebagai Menteri Kewangan selepas itu,” katanya dalam satu sesi temuramah bersama radio dalam talian yang dipancarkan dari London, Radio Free Malaysia (RFM) malam tadi.
Dalam wawancara dengan akhbar kawalan rejim Umno New Sunday Times, Daim berkata Anwar kononnya bukan calon yang tepat untuk menjadi Perdana Menteri.
Daim mendakwa Anwar akan mengucar-kacirkan negara dengan memimpin dengan nasihat Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia.
Beliau turut mendakwa, tiada suatu idea signifikan datang daripada Anwar selaku Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor.
Anwar menegaskan, semasa beliau dilantik sebagai Menteri Kewangan, ekonomi negara membangun pesat antara 9 hingga 10 peratus setahun di samping hutang dan defisit negara dikurangkan.
Anwar berkata beliau yakin ekonomi negara akan bertambah lebih baik sekiranya Pakatan Rakyat diberi mandat untuk memerintah kerajaan persekutuan dalam pilihanraya umum akan datang.
“Soal ekonomi negara saya yakin ia dapat ditambah baik seperti yang dilakukan Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang yang jauh lebih baik pengurusannya.
“Jadi bagaimana kita katakan pengurusan ekonomi Pakatan Rakyat itu lemah berbanding Umno-BN sebelum ini?” soalnya.

0 comments:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Google+ Followers

Pengikut